06.10.2010

Miljøes betydning for oss mennesker

I psykologi timene i dag leste vi to forsøk: I det godes tjeneste og Miljø betyr mest for forskjeller i opplevelse av lykke.


I det godes tjeneste handler om hvordan man ved å gjøre en god gjerning kan påvirke flere hundre personer rundt deg som du ikke en gang kjenner. Personer som er vitne til disse gode handlingene blir nemelig snillere selv.

Miljøet betyr mest for forskjeller i opplevelse av lykke handler blant annet om at lykke bare består av 35% av forskjellene mellom menneskene i velvære, en tvilling test har vist at familielikhet i glede og velvære skyldes gener.
Ved hjelp av studier har man også funnet at ektefeller ligner hverandre i velvære og tilfredshet enn tilfeldighet skulle tilsvare. Partene velger som regel hverandre etter likheter fremfor at partene blir likere med tiden.

Hvis vi ser på forsøket i det godes tjeneste ser vi at miljø påvirker oss mennesker, men påvirker det oss så mye som de mener? kommer det en gammel dame på en full buss og noen gir henne plassen sin, tviler jeg sterkt på at noen av de rundt ville ha gjort det samme hvis de selv ved en senere anledning opplever at en gammel dame kommer på uten at det er noen sitteplass til henne. Jeg tror de ville blitt glad og rørt over denne handlingen, men jeg tror også at de fleste nå til dags er alt for gjerrige og late til å hjelpe denne gamle damen og dermed måtte stå resten av veien.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar