29.09.2010

Er det noen sammenheng mellom troen på parapsykologi og kjønn?

Abstract
Gjennom tidene har det blitt forsket mye på hvem som tror på det paranormale, men aldri før har man forsket på om kjønn har noe å si for ens tro på parapsykologien. Innen parapsykologien er det flere sider, vi skal også se på om det er noen forskjell mellom hvilken av dellene man tror på å kjønn. Gjennom tidene har kvinnene blitt fremstilt som de mest overtroiske, men er det sant? Det skal vi finne ut gjennom denne undersøkelsen på sammenhengen mellom kjønn og parapsykologi.     

Introduksjon
Parapsykologi er det ubevisste, ofte kallet "den sjette sans". Parapsykologi er delt inn i fire deler: Ekstrasensorisk persepsjon Psykokinese/ Telekinese Anormale erfaringer
      Apparisjonale fenomener.

1.      Ekstrasensorisk presepsjon er en oppfattelse utenom de vanlige sansene våre, det er de sansene noen får tak i som vi ikke pleier å kunne bruke. Telepati, klarsynthet eller synskhet er eksempler på Ekstrasensoriske presepsjoner.
2.      Psykokinese/Telekinese er det å kunne påvirke omgivelsen eller gjenstander rundt oss. Det vil si å for eksempel helbrede.
3.      Anormale erfaringer er det vi kaller ut av kroppen opplevelser. Opplevelser av å være nærdøden hvor man for eksempel ser "lyset", men det er også det å ha tidligere liv erfaringer.
4.      Apparisjonale fenomener er spøkelser, ånder og gjenferd.

Det vi enda ikke vet som vi ønsker å finne ut er om det er noen forskjeller mellom gutter og jenters opplevelser av paranormale opplevelser. Er det noen forskjell mellom troen på disse mediene og kjønn eller har det ikke noe med kjønn å gjøre. Dette er et spørsmål som enda ikke er stilt innen psykologien, det nærmeste spørsmålet noen så langt har spurt seg er om personlighet har noe med denne troen å gjøre(Auton, 2003).

Metode
Vi har valgt å bruke en spørreundersøkelse for å finne ut om hvilket kjønn man er, har noe å gjøre med om man tror på parapsykologi eller ikke. Vi valgte å bruke denne metoden for å få et mest mulig konkret svar på våre spørsmål. Til sammen har tjue personer i psykologi klassen vår gjennomført spørreundersøkelsen vår, ti jenter og ti gutter. Vi startet dette arbeidet ved å se på hvilke spørsmål som var reelle og hvilke begreper som var allmennkjente slik at alle kunne forstå spørsmålene. Videre valgte vi ut de beste spørsmålene. For at alle skulle svare ærligst mulig valgte vi å ha en anonym spørreundersøkelse med avkrysning. Etter å ha skrevet undersøkelsen, skrev vi den ut og ga den til ti vilkårlige av hvert kjønn i klassen. Etter å ha samlet inn de ferdig utkryssete spørreundersøkelsene telte vi opp hvor mange som hadde svart hva og satte opp et linjediagram med resultatet. Videre drøftet vi de opplysningene vi hadde funnet.

Resultat
Ved hjelp av denne undersøkelsen fant vi ut at det er store forskjeller mellom kjønn og deres tro på det paranormale. På tabellen nedenfor ser man at jenter er langt mer overtroiske enn gutter, mens 8 av 10 jenter tror på spøkelser er det bare 4 av 10 gutter som tror på spøkelser. Undersøkelsen viser også at det eneste innen parapsykologien som flere gutter enn jenter har opplevd eller tror på er det at flere gutter har vært vitner til noen av disse fenomenene enn jenter. Vi ser også det at den største forskjellen mellom kjønnenes tro er troen på de klarsynte, hvor det er 8 av 10 jenter som tror på det klarsynte, mens bare 2 av 10 gutter tror på dette. Det vil si at det i gjennomsnitt er fire ganger så mange jenter som tror på de klarsynte enn gutter.

Diskusjon
Ved å se på resultatene ser vi at jenter tror mye mer på parapsykologi enn gutter, hva kommer dette av? Er det genetisk lenket til kjønn eller er det påvirkningen fra omgivelsene rundt oss? Hvis det er genetisk er det stor sannsynlighet at hvor mye vi tror på, ikke kommer av hvor mye kvinne vi eller gutt vi er, men av omgivelsene våre. Jeg mener at hvis en gutt vokser opp med bare kvinner rundt seg vil han automatisk tro mer på parapsykologien enn de fleste andre gutter fordi han er vokst opp med mange som tror på det paranormale. Det samme gjelder om en jente hadde vokst opp blant bare menn, hun ville tilnærmet seg deres mening om det meste og derfor ikke vært like redd det paranormale som andre jenter. Undersøkelser(Genovese,2005) har også vist at lærernes tro på det paranormale har stor innflytelse på hvor vidt barn tror på paranormale fenomener, men ved vår undersøkelse blir deler av dette utsagnet motbevist ved det faktum at en lærer nå til dags underviser i gjennomsnitt bare et kjønn og vil dermed heller ikke kunne påvirke hvert kjønn til å tro helt ulikt som vår undersøkelse viser, men læreren kan være med å påvirke hvor sterkt sine elever tror på det paranormale.    

Det som er oppsiktsvekkende ved denne undersøkelsen er at det er flere gutter enn jenter som mener de har vært vitne til noen paranormale fenomener, selv om det er flere jenter som tror på disse fenomenene. Dette kan det være flere forklaringer på, guttene kan rett og slett ha opplevd et slikt fenomen men funnet en logisk forklaring på det. De kan også ha ment at det de opplevde bare var lureri og skuespill. Vi har også en siste mulighet nemlig at de har sett noe på film, tv, internett eller liknende og ment at de dermed har opplevd det gjennom skjermen.

Det vi kan konkludere etter denne undersøkelsen er at jenter tror mye mer på det paranormale enn hva gutter gjør. Dette vil si at kjønn spiller en rolle om hvem som tror på parapsykologien.

Referanser
Genovese (2005), Paranormal belives, schizotypy, and thinking styles among teatchers und future teatchers. Personality und Individual Diffrences 39
Auton (2003), It isn’t that strange: paranormal belief and personality traits. Social behavior and personality 31(7)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar