06.09.2010

Sigmund Freud & hans teori om det ubeviste


Sigmund Freud er en av våre mest kjente nevrologer og psykologer. Han ble født i 1856 og kom fra Østerrike. Han er skaperen av psykoanalysen som jeg skal forklare mer om litt senere i dette innlegget. Freud fikk i 1930 Goetprisen og i 1938 emigrerte han til Storbritannia etter Østerrikes << Anschluss>>. Han døde bare et år etter at han kom til Storbritannia.



Da Freud startet sitt vitenskaplige arbeid som fysiolog så spesialiserte han seg etter hvert som lege på nevrologiske sykdommer og offentliggjorde flere av sine studier. Etterhvert gikk hans interesse av nevrotiske lidelser over til behandling av dem. Han studerte i 1885 i Paris hos Charcot og har senere jobbet med legen Josef Breuer.



Freud startet å behandle pasientenes nevroser ved hjelp av hypnose, slik som Jean-Martin Charcot også gjorde. Men etter hvert utartet han sin egen metode for å finne ut hva som ligger bak det ubevisste sjeleliv. Denne metoden blir kalt psykoanalyse, den går ut på at nevroser kommer av ting som vi ikke er klar over, ting som ligger i underbevisstheten vår. Gjennom samtaler med pasientene prøvde han å finne den opprinnelige konflikten, for ved å hjelpe pasienten se hovedproblemet og slik gjøre pasienten frisk.



Fraud mente det mellom det bevisste og ubevisste var et motsetningsforhold og mente kampen mellom disse var det sentrale i psykologien. Ved hans samtaler med pasientene prøvde han å få dem til å snakke så fritt som mulig og bare la det som falt dem inn komme ut, uten å tenke på om de var noen form for ”flauser” (uforskammede, uanstendige eller lignende). Spesielt det materialet som kommer fra pasientenes drømmer hadde stor betydning under hans arbeid. Det helt avgjørende for denne behandlingen er hvor godt pasienten greier å løsrive seg å fortelle hele sannheten og spesielt greie å være ærlige mot seg selv. Som regel fant han at årsaken til nevrosen var glemte barndomskonflikter og følelsesreaksjoner.

Freud utvidet etter hvert psykoanalysens bruksområder til å omfatte angstnevroser, fobier, tvangsnevrose, pluss noen til. Nå i senere tid har man også kunnet anvende denne metoden til blant annet forskjellige karakterforstyrrelser og tilpasningsvansker. Denne behandlingen kan ta svært lang tid, ofte mange år, men det er ikke alltid den kurerer.

Ja dere dette er altså mitt innlegg om Freud og hans teori om det ubeviste. Håper jeg har skrevet det på en måte som gjør det litt enklere å forstå Freuds teori:)

1 kommentar:

  1. Veldig bra blogging her Oda, interessant og innholdsrikt! Hvis du vil gå grundigere inn på Freud og psykoanalysen kan jeg anbefale boka "Sigmund Freud" av Atle Kittang gitt ut i serien Ariadne Pocket på Gyldendal Forlag. Hilsen Dag.

    SvarSlett