07.09.2010

Film om psykiatriens historie fra spekter på nrk

I dag i psykologitimene så vi denne filmen om psykiatriens historie. Den handler om alle de gale måtene de har prøvd å behandle psykiatriske pasienters lidelser på. Det er mange av disse behandlingsmåtene det er umulig å tenke seg hvordan behandlerne har kommet fram til.

Da de startet behandlingen på 1850 tallet, var det en veldig snill behandlingsmåte. Riktig nok var pasientene innesperret på asyl, men de var omgitt av fine omgivelser og fikk leve et normalt liv med arbeid. Mange av de psykotiske pasientene kom fra fattigdommen og fikk på mange måter et bedre liv på asylet. De produserte alt det de trengte selv, de vevde og drev blant annet med jordbruk. Asylene har enkelte ganger hvert sammenlignet med arbeidsleirer.

Opp gjennom tidene har forskjellige metoder blitt brukt til å behandle de med psykiskelidelser, de har blant annet brukt lange bad, sengeleie, nitrogenrom, elektrosjokk og sjokkbehandling. Noen av de verste behandlings måtene deres var blant annet sprøyte behandlingen, hvor enkelte kan få mellom 20-50 stikk om dagen. De mente på et tidspunkt at psykiskelidelser var et type virus som de kunne helbedre ved å gi pasientene andre virus slik at de fikk feber og at viruse forlater kroppen med feberen. på grunn av denne teorien sprøytet de malaria viruset inn i pasientene da malariaen var på sitt verste, denne innsprøytningen gjorde at mange døde. Logotomi vil nok jeg si var deres verste behandlingsmetode, det er hjernekirurgi som de utførte mens pasientene var våkne uten noen form for bedøvelse. De fjernet den øverste delen av pannebrusken for så å bare skjære litt fritt og lappe dem sammen igjen. Legotomien førte til stor angst hos mange av pasientene samt at de mistet noen av følelsene sine.

Nå i vår tid behandles pasientene alt for mye med piller og alt for lite med samtale med psykolog. i dag har vi tre hovedtyper medisin: antipsykotisk, antideprisiva og stemningsantisiva. Gjennom filmen møtter vi også ei dame som fikk vite at hun aldri kom til å bli frisk fra sin psykiskelidelse, men som beviste at det kan man bare man går inn for det selv.

Vi har et veldig fint museum her i Trondheim om psykiatriens historie, jeg husker ikke hvor det er for øyeblikket, men det er virkelig å anbefale for de som er interessert i psykiatriens historie. Jeg var der i sommer med min mor og bror og synnes virkelig det får fram alle de umenneskelige behandlingsmåtene de har brukt innen psykiatrien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar