07.12.2010

Viktige begreper innen utviklingspsykologien

I psykologien finner vi mange fremmedord, men også mange allmenne ord som vi bruker i dageliglivet. Men hva legger vi egentlig i disse ordene og hva betyr de?

Behov og mangeltilstand: behov er noe vi trenger som søvn og trygghet, dine behov styrer atferden. Ved etterlengsel av et behov foreligger det en mangelstilstand.  

Likevektteorien: går ut på at mennesket alltid forsøker å komme i indre balanse, dersom de opplever ubalanse. Dette gjelder blant annet kroppstemperaturen vår.

Behovspyramiden: ble utviklet av den amerikanske psykologen Marslow. Han har delt inn våre behov etter hvilke behov vi setter først. de behovene vi setter foran alt annet er de fysiske behovene våre(søvn, mat, drikke). Tilfredsstiler vi de fysiske behovene våre vill vi i neste rekke bli oppmerksomme på behovet for trygghet(økonomisk-trygghet og trygge omgivelser). Videre kommer behovet for kjærlighet og samhørighet(gi og få kjærlighet) som blir fulgt opp av det behovet vi har for å bli akseptert og respektert. Til slutt har vi behovet for å realisere seg selv altså det å utnytte de mulighetene vi har samt å virkeliggjøre drømmene våre.


Emosjoner: er opplevelser/reaksjoner(glede/sorg), reaksjonene kan merkes ved blant annet økt puls, rødme.

De tre opplevelses- og handlings-komponentene: Den følelsesmessige opplevelsen er vår personlige følelse(hva vi føler inni oss). De fysiologiske forandringene er hvordan vi kroppen vår reagerer(høy puls, skjelving). De ytre reaksjonsmåtene bygger på hvordan vi viser følelsene våre.

Primære og sekundære emosjoner: Primære emosjoner er våre medfødte "reaksjoner" som sinne og glede. Sekundære er de vi har utviklet med påvirkning fra miljøet(skam og skyld)

Forskjellen på frykt/redsel og angst: Frykt kommer når det foreligger en reel fare mens Angst forekommer når du ikke står ovenfor en reel fare men at du allikevel føler en følelse av redsel 

Emosjonell modenhet: vi utvikler den emosjonelle modenheten etterhvert som vi vokser. Emosjonell modenhet er våre emosjonelle reaksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar